Categorieën

Inzicht in certificaten (Bemand verhuur)

Voor het bedienen van kranen en machines heeft je bemanning certificaten nodig. Denk bijvoorbeeld aan een hijsbewijs. Of aan een keuring die voor je configuratie verplicht is. Welke certificaten er behaald zijn voor je configuratie of medewerker/bemanning, leg je vast in de functie Behaalde Certificaten bemand verhuur (MBVBEC). Eventueel kun je Certificaten bemand verhuur ook invoeren of aanpassen via de shortcuts bij de functie Medewerkers (MPERSO) of via de shortcuts bij de functie Orders (MORDER).

Wanneer je een materieelverhuurorder invoert, wordt gelijk gecontroleerd of de benodigde certificaten nog geldig zijn. Is dit niet het geval, dan ontvang je hiervan een melding. Via de shortcut Orders (MORDER) kun je dan gelijk bij de order inzien waarom de certificaatmelding afgaat.

Overlapping certificaten

Sommige certificaten kunnen andere certificaten overlappen, bijvoorbeeld bij een hijsbewijs: Als iemand een hijsbewijs heeft tot 400 ton, dan mag hij/zij ook een kraan bedienen met een maximale hijscapaciteit van 200 ton. Of bij een rijbewijs: Een vrachtwagenrijbewijs ‘overlapt’ het rijbewijs voor een auto.

Daarom is er in de functie Certificaten Bemand Verhuur (MBVCER) een veld Overlappende certificaten (dual-list viewer) beschikbaar. In dit veld kun je registreren welke andere certificaten automatisch onder het geselecteerde certificaat vallen. Die certificaten verplaats je met de pijltjestoetsen naar de ‘geselecteerd’ box aan de rechterkant:

Dit maakt het vastleggen en beheren van certificaten van je medewerkers makkelijker, omdat je niet elke afzonderlijke optie hoeft te registreren. Het is voldoende het certificaat dat het ‘hoogst in rang’ is, vast te leggen. Het systeem weet dan automatisch dat ook de bijbehorende overlappende certificaten van toepassing zijn (mits uiteraard de koppeling bij het veld is vastgelegd).

Controle op geldigheid

In de functie Certificaten Bemand Verhuur (MBVCER) kun je in het veld Aantal dagen voor controle vastleggen hoeveel dagen vooruit je het systeem wilt laten controleren op de geldigheid van het certificaat, gerekend vanaf de datum van vandaag. De melding gaat dan pas af op het moment dat de vervaldatum binnen deze periode valt.