Categorieën

Hoe werken beveiligingszones?

Met Beveiligingszones (MZONES) regel je de toegang tot menu-onderdelen, tekstpagina’s en het zoeken van documenten via de metasearch. In de functie kun je meerdere beveiligingszones aanmaken en koppelen aan specifieke gebruikersgroepen. Door een menu of pagina om te hangen naar een andere beveilingszone kun je inregelen dat alleen de gebruikers binnen de gekoppelde gebruikersgroepen deze pagina of menu-ingang in het menu te zien krijgen. Daarnaast kun je door een document in een beveiligingszone te publiceren inregelen dat het document via de metasearch gevonden mag worden.

Via de shortcut Gebruikersgroepen kun je een beveiligingszone koppelen aan een of meerdere gebruikersgroepen. Daarnaast kun je via deze shortcut inzien aan welke gebruikersgroepen een beveiligingszone al gekoppeld is.

Per gebruikersgroep kun je het autorisatieniveau op de beveiligingszone vastleggen. Hiermee bepaal je welke rechten de gebruikers in de gebruikersgroep hebben om pagina’s te kunnen bekijken of te mogen bewerken:

  • Bezoeker = gebruikers binnen de gebruikersgroep mogen pagina’s van de bijbehorende beveiligingszone bekijken.
  • Editor = gebruikers binnen de gebruikersgroep mogen pagina’s van de geselecteerde beveiligingszone bewerken.

Ook geef je hierbij aan of de gebruikers in deze beveiligingszone documenten mogen publiceren. Met deze handeling worden documenten ‘zichtbaar’ via de metasearch en kunnen deze vervolgens via de metasearch gevonden worden.

Vanuit de functie Gebruikersgroepen (MGBGRP) kun je overigens ook altijd inzien aan welke beveiligingszone(s) een gebruikersgroep is gekoppeld via de shortcut Autorisatie beveiligingszones. Een gebruikersgroep kan toegang hebben tot meerdere beveiligingszones.