Categorieën

Incassant ID registreren

Om bedragen automatisch te incasseren, sluit je een Europees incassocontract af met je bank. Hierbij wordt aan de incassant (=jouw organisatie) een identificatienummer toegekend, het zogenaamde Incassant ID. Dit nummer registreer je in de functie Bedrijven/Afdelingen (MBDRAF) bij het onderdeel Algemene gegevens in het veld Automatische incasso – Incassant ID.

Werk je met incasso’s vanuit meerdere afdelingen? Dan kun je eventueel per afdeling een eigen Incassant ID registreren, maar dit hoeft niet. In het laatste geval kijkt het systeem dan naar het Incassant ID van het bedrijf waartoe de afdeling behoort. Maak je gebruik van één Incassant ID per bedrijf, dan hoeft je deze dus alleen bij het overkoepelende bedrijf in te vullen.

Let op: Zonder een Incassant ID kun je géén machtigingsformulieren afdrukken en géén ‘SEPA Direct Debit’ opdrachten aanmaken en/of verwerken.

Incasseren vanuit meerdere bankrekeningen

Wil je voor meerdere banken (die horen bij hetzelfde grootboekbedrijf) incassobestanden kunnen aanmaken? Dan bestaat ook de mogelijkheid om een Incassant ID per bank vast te leggen.

In de Parameters Grootboek (MGBPAR) activeer je dan het veld Incassant ID per bank.

Daarna kun je in de functie Banken (Euro-betalingen SEPA-Zone) (MBNKST) het Incassant ID per bank vastleggen. Wanneer dit veld wordt ingevuld, wordt deze Incassant ID gebruikt in plaats van de Incassant ID die centraal is vastgelegd in de functie Bedrijven/Afdelingen (MBDRAF).

 

Naar stap 2. Incassogegevens bank vastleggen

Terug naar overzicht SEPA-incasso debiteuren