Met kringen kunt u samenwerken met personen in een bepaalde groep. Bijvoorbeeld alle medewerkers binnen uw bedrijf, of de collega’s in het team waarmee u samenwerkt. Binnen een kring kunt u berichten, documenten en pagina’s delen. Gebruikers kunnen deze informatie alleen zien, wanneer zij via de kring hiervoor geautoriseerd zijn.
In deze versie hebben wij voor u de mogelijkheden om in Kringen (MKRING) te kunnen samenwerken aanzienlijk uitgebreid. U kunt in een kring voortaan niet alleen pagina’s en documenten met elkaar delen, maar een kring ook aan een aantal entiteiten koppelen. Het gaat dan om alle entiteiten waarop u via de metasearch kunt zoeken. Dit geeft u de mogelijkheid om bijvoorbeeld rondom een bepaalde relatie of project een samenwerking te starten en informatie op een snelle en gemakkelijke manier te ontsluiten en met elkaar te delen.
Hoe werkt het?
Bij een kring kunt u meerdere rollen definiëren. Per rol kunt instellen wat de bijbehorende gebruikers in de kring mogen zien en doen. U kunt nu ook per rol aangeven of de bijbehorende gebruikers entiteiten aan de kring mogen koppelen. In de rolgegevens is hiervoor in het onderdeel ‘Autorisatie’ het veld ‘Koppelen kring met entiteit’ toegevoegd. Hiermee activeert u bij de gebruikers met de betreffende rol de mogelijkheid om een kring aan entiteiten te kunnen koppelen.
Wanneer de gebruiker via zijn rol hiervoor is geautoriseerd, verschijnt automatisch in diverse browsers de shortcut Kringen. Met deze shortcut kan de gebruiker het betreffende project, relatie, etc. aan één of meerdere kringen koppelen. Let op! De koppeling van een entiteit met een kring brengt u dus via het geselecteerde project, relatie, etc. via de shortcut Kringen tot stand. Dit doet u dus niet vanuit de kring zelf.
Daarnaast heeft de gebruiker autorisatie nodig voor de regelinvoer in de functie Koppelen Kringen (MKOPKR). Deze functie is overigens niet via het menu of via de verkorte code te starten. U vindt deze in de functie Functies (MFUNCT).
Zodra een kring aan (een) entiteit(en) is gekoppeld, wordt de entiteit rechts op de kringpagina getoond. Via een klik op de entiteit navigeert u direct naar het overzicht van de gekoppelde informatie, zoals bijvoorbeeld de bijbehorende relatie, het project, de supportmelding, etc.
De volgorde waarop de gegevens van de gekoppelde entiteit op de kringpagina worden getoond, kunt u instellen in de Kring (MKRING) zelf in het veld ‘Entiteiten sorteren op’: ‘Datum toegevoegd’ of ‘Omschrijving’ in het onderdeel ‘Instellingen’.
Om vanuit een kring naar een gekoppelde entiteit te kunnen navigeren, heeft een gebruiker in ieder geval de ‘snelstart’ (ss) autorisatie voor de bijbehorende functie nodig. Om een entiteit aan een kring te kunnen koppelen, heeft de gebruiker in ieder geval de ‘start’ (s) autorisatie van de bijbehorende functie nodig (en de bovengenoemde rol-autorisatie vanuit de kring).
Belangrijk! Na de upgrade is geen enkele rol geautoriseerd voor het koppelen van entiteiten aan de kring. De eigenaar c.q. beheerder van de kring kan dit zelf handmatig activeren voor de gewenste rollen. Daarnaast is autorisatie nodig o.a. voor de regelinvoer in de functie ‘Koppelen Kringen’ (MKOPKR).