Nieuw! Betalingen in valuta uitvoeren in PAIN-formaat

Tot nu toe was BTL91 de standaard optie voor het doen van buitenlandse betalingen. Vanaf 1 mei 2019 accepteert Rabobank dit importformaat niet meer. En de verwachting is dat andere banken op niet al te lange termijn zullen volgen. Daarom is het vanaf deze versie mogelijk om wereldbetalingen in valuta in het PAIN-formaat uit te voeren. Hiermee sluit deze betaalstroom aan bij de SEPA-betalingen die al een aantal jaren in dit nieuwe formaat worden uitgevoerd.

Maak je gebruik van wereldbetalingen in valuta? Dan kun je de instellingen in je omgeving als volgt omzetten:

  • In de functie Banken (Betalingen Buiten SEPA-Zone) (MBNKRK) kun je in het veld Aanlevercode betaalopdrachten de instelling omzetten naar ‘NL Wereldbetalingen PAIN standaard’.
  • Vanuit de bank kun je via de shortcut Rekeningnummers de bijbehorende rekeningnummers opgeven. Hier is het veld Gecomprimeerd terugmelden opdrachtbedrag toegevoegd. Wanneer je bank deze optie ondersteunt en dit veld is geactiveerd, dan wordt het totaalbedrag van de betaalopdracht als één post op het (elektronisch) bankafschrift vermeld. Is dit veld niet geactiveerd? Dan wordt iedere transactie uit de opdracht afzonderlijk op het (elektronisch) bankafschrift vermeld.
  • Bij het aanmaken van nieuwe crediteuren en toevoegen van een ‘non-sepa’ opdrachttype is in het onderdeel Betalingen buiten de SEPA-zone het veld Kostenafhandeling bij uitvoering via PAIN toegevoegd. In dit veld geef je aan hoe de kostenafhandeling van de opdracht plaatsvindt. De volgende opties zijn beschikbaar:
    • Gedeelde kosten (binnenland: opdrachtgever; buitenland: begunstigde),
    • Alle kosten voor de opdrachtgever
    • Alle kosten voor de begunstigde
  • Dit nieuwe veld is ook direct meegenomen in het importsjabloon van de functie Importeren Crediteurbestand (VIMCRD). Als je deze functie gebruikt, raden we dan ook aan om eerst de nieuwe versie van het sjabloon te downloaden.

Het verdere betaalproces is ongewijzigd:

  • Je maakt eerst een betaaladvies aan in de functie Aanmaken Betaaladvies (Betalingen buiten SEPA-zone) (MSELBB).
  • Daarna kun je de geselecteerde posten in een betaalbaarstelling opnemen via de functie Betaalbaarstellen Betaaladvies (Betalingen buiten SEPA-zone) (MAUTBB).
  • Nadat de betaalbaarstelling is gefiatteerd kun je het betaalbestand in PAIN-formaat uitvoeren via de functie Aanmaken Betaalbestand (Betalingen buiten SEPA-zone) (VDSKBB).

Goed om te weten: Het gebruikte PAIN-formaat is afgestemd op de instellingen van de drie grote banken, Rabobank, ING Bank en ABN AMRO. Maak je gebruik van een andere bank? Dan raden we aan om het inlezen en accepteren van dit nieuwe bestandstype door je bank nog even goed te testen. De ervaring met de invoering van SEPA leert namelijk dat banken in de praktijk toch ook nog hun eigen instellingen kunnen hanteren.

Allereest kun je de bankinstellingen in je acceptatieomgeving omzetten naar het PAIN-formaat. Daar kun je dan een betaalbestand genereren dat je als test-bestand aanbiedt aan je bank. Eventueel kan je consultant je bij dit proces ondersteunen.

Deze informatie behoort tot de volgende release: 12.0.12