Alles wat je moet weten over strokenplanning
Strokenplanning maken: waarom is het belangrijk?
Succesvol ondernemen in het verticaal transport begint bij een goede planning. Om een duidelijke en overzichtelijke planning te maken, lost jouw planner dagelijks een ingewikkelde puzzel op. Wat, waar en wanneer; alles moet op tijd op z’n plek zijn.
Het plannen van verticaal transport kent zeer specifieke uitdagingen. Een kraan moet op tijd op locatie zijn, maar dat geldt ook voor personeel. Dat personeel moet ook nog eens de juiste kwalificaties en certificeringen hebben. Bovendien is voor bepaalde opdrachten ook aanverwant materiaal nodig, zoals rijplaten bij een rupskraan.
De verhuurperiode van materieel en mensen verschilt per organisatie en per opdracht. Organisaties voor bemand verhuur met klanten in de petrochemie verhuren een kraan vaak voor langere tijd op één opdracht. Terwijl verhuurders van verticaal transport met klanten in de bouw per dag soms wel 6 opdrachten voor één kraan hebben. In beide gevallen is een overzichtelijke en handzame strokenplanning van groot belang om grip te houden op materieel, materiaal en mensen.
Wat is een strokenplanning?
Een strokenplanning is een visualisatie van de bezetting van al jouw kranen, verreikers en ander materieel. Daarmee krijg je inzicht in de beschikbaarheid van je materieel en houd je overzicht over de status van alle opdrachten.
Dankzij horizontale balken in verschillende tijdsloten zie je in een oogopslag welk materieel op welke opdrachten en voor hoe lang staat ingepland. Met diverse kleuren kun je de verschillende statussen van een opdracht aangeven.
Voorbeeld: 50 tons-terreinkraan
De planning van een onderneming in verticaal transport kan zeer complex zijn. Stel, je verhuurt een 50 tons-terreinkraan voor een opdracht op een locatie van een petrochemisch bedrijf. Voordat je überhaupt het terrein mag betreden, moet de machinist verplicht op de hoogte zijn van de veiligheidsinstructies op locatie. Je kunt dus pas aan de slag als de machinist is geïnstrueerd. Bij de inrichting van de strokenplanning kun je met dat soort zaken rekening houden, bijvoorbeeld door de balk in de strokenplanning een andere kleur te geven. De planner ziet dan meteen wat er aan de hand is, omdat het systeem waarin je werkt idealiter met een juist voorstel komt.
Zo gebruikt je het
Over het algemeen kun je een strokenplanning op twee manieren gebruiken:
1. Een planner neemt telefonisch (of op een andere manier) opdrachten aan die hij of zij meteen inplant.
2. Een planner of andere medewerker registreert eerst de opdrachten en plant ze vervolgens op een ander moment in. Deze optie heeft als voordeel dat een planner niet continu telefonisch bezet is en meer tijd heeft om de planning van de volgende dag goed uit te werken.
Strokenplanning in Excel vs. optimale flexibiliteit
Iedere verhuurder van verticaal transport is afhankelijk van de dynamiek bij opdrachtgevers. Concreet gezegd: opdrachten wijzigen nogal eens. Als je bijvoorbeeld een strokenplanning in Excel hebt gemaakt of werkt in een systeem dat nog veel handmatig werk vereist, is het snel en foutloos aanpassen van je planning best een uitdaging. Een slim planningsysteem dat jou in staat stelt met een opdrachtgever mee te bewegen, zorgt ervoor dat je efficiënter werkt.
Het wijzigen van een strokenplanning moet makkelijk zijn. Het is dan ook prettig als jouw planningsysteem ‘met je meedenkt’. Verandert een verhuuropdracht voor een kraan inclusief aanvullend materieel? Dan wil je niet handmatig met je strokenplanning in Excel stoeien. Idealiter werk je in een systeem waarin het aanvullend materieel automatisch mee verandert op het moment dat je de planning van de kraan aanpast.
Het kan ook voorkomen dat het aantal kranen per opdracht opeens verandert, om wat voor reden dan ook. Een opdracht vereist plots twee 50-tonners in plaats van één 100 tons-terreinkraan. Dan heb je een strokenplanning nodig waarmee je snel opdrachten kan verplaatsen tussen kranen en in dit geval ook opdrachten kan kopiëren.
Strokenplanning als onderdeel van jouw complete bedrijfsvoering
Het liefst vormt een strokenplanning een integraal onderdeel van je organisatie. Soms willen organisaties hun Excel-strokenplanning rechtstreeks in hun IT-systeem zetten en vinden daarmee hun ‘planningsprobleem’ opgelost. Dan mis je echter nog de voordelen van geïntegreerd werken.
Geïntegreerd werken, houdt in dat alle onderdelen van je organisatie met elkaar verbonden zijn en samenwerken. Zo ook je strokenplanning. Op die manier verstuur je vanuit je strokenplanning bijvoorbeeld automatisch werkbonnen naar je machinisten. Je machinisten registreren vervolgens hun tijd op een snelle en eenvoudige manier via een tablet of smartphone. Ook hebben ze altijd en overal de juiste certificaten bij de hand hebben op hun smartphone.
Wanneer je geïntegreerd werkt, kunnen machinisten afgeronde opdrachten meteen op locatie door de opdrachtgever laten ondertekenen. Zo kan de administratie op hun beurt direct de factuur opmaken en versturen. Op die manier kun je projecten meteen bijwerken, zodat je altijd een actuele onderhanden werk-positie kunt raadplegen. Ook hebben offertes altijd de juiste prijs, gebaseerd op gemaakte afspraken met klanten. Bovendien kun je geaccordeerde offertes direct als opdracht in je strokenplanning opnemen, zonder ze eerst handmatig over te nemen uit een ander systeem.
Kortom, met een geïntegreerde bedrijfsvoering werk je sneller, efficiënter en minder foutgevoelig. En een overzichtelijke strokenplanning is daarin een cruciale schakel.
Meer weten of advies nodig? Neem contact op met Martijn.
06 51 39 82 01
m.menge@allsolutions.nl